Gedragstherapie
Echte gedragsverandering heeft tijd nodig
Echte gedragsverandering kan pas plaatsvinden als we het de tijd geven. Oud gedrag moet de kans krijgen naar de achtergrond te verdwijnen, en nieuw gedrag moet zich kunnenverankeren. Het is misschien wel een beetje te vergelijken met het aanleren van een nieuwe taal; dit heeft tijd nodig en je zal over het algemeen het geduld moeten opbrengen om veel en vaak te oefenen. Alleen op die manier zult u deze taal eigen kunnen maken. In het begin zal dit met vele horten en stoten gaan maar naarmate u verder komt, zal het steeds vloeiender verlopen. In feite geldt dit natuurlijk voor elk leer-proces… Waarom verwachten mensen dan zo dikwijls van hun honden dat zij dingen al na één keer oppikken? De leerprocessen van de hond verlopen echt niet zo anders als die van de mens, al zijn ze natuurlijk wel wat intenser. Een gegeven dat eigenlijk alleen maar pleit voor een rustige aanpak; de mens kan bepaalde zaken immers relativeren en overdenken, waardoor een leerproces in een stroomversnelling kan raken. De hond kan dit niet en is hierin van ons afhankelijk.
Goed, geen quick fixes dus.
Er zijn echter ook trainers of gedragstherapeuten die doorslaan naar het andere uiterste en ellenlange en ingewikkelde trainingen adviseren. Het is begrijpelijk dat er dan mensen zijn die afhaken; dit soort trainingen zijn nu eenmaal niet voor iedereen weggelegd. De doorsnee hondeneigenaar wil best wat moeite doen om zijn hond weer op het rechte pad te krijgen maar legt de grens bij al te gecompliceerd gedoe waarbij hij zelf ook door de bomen het bos niet meer ziet. Gelukkig is er ook nog zoiets als de gulden middenweg en als je die bewandelt met een rugzakje vol geduld en tijd, komt u een heel eind!
Honden hebben in principe hun leven lang begeleiding nodig.
Toch zijn er helaas nog veel mensen die geen zin (of tijd) hebben om zich in hondengedrag te verdiepen. De hond moet maar gewoon luisteren. Punt. Ze hebben toch niet voor niets de basiscursus doorlopen! Helaas werkt het zo echt niet. Honden hebben in principe hun leven lang begeleiding nodig. Weliswaar niet meer zo intensief als tijdens de opvoedingsfase in het begin van een hondenleven maar een hond blijft altijd afhankelijk van onze zorg, ongeacht zijn leeftijd. Dit betekent ook dat we hem moeten blijven stimuleren het gedrag te vertonen dat voor ons wenselijk is. Af en toe – nog liever regelmatig – een beloning hoort er bij! Op die manier zorg je tevens dat hij aandacht voor jou houdt en dat hij het altijd leuk vindt om iets voor je te doen. Wie wil er nu immers blijven werken als daar nooit eens iets tegenover staat?
Zo werkt het
Het gedragsconsult zoals ik kan aanbieden, bestaat uit een vragenlijst, een gesprek, een adviesbrief en een evaluatiegesprek. Soms is het handig het probleemgedrag te filmen en de opnames met de vragenlijst naar het Psychologisch Centrum voor Honden Brabant op te sturen.