Overgewicht en beweging

Hoe ontstaat overgewicht?

Overgewicht is een veel voorkomend probleem bij onze huisdieren. Uit onderzoek blijkt dat ruim 60% van onze huisdieren te zwaar is.

Verkeerde, te veel voeding, te weinig beweging is meestal de hoofdoorzaak.

Een oudere hond is minder actief en heeft minder calorieën nodig.

Een gecastreerde of gesteriliseerde hond zal sneller dik worden door een verlaagde en minder actieve stofwisseling,. Zwaarlijvigheid komt voor bij bepaalde rassen. Het komt er op neer dat er minder energie wordt verbruikt dan wat de hond krijgt. De verhouding tussen beweging en eten is niet in balans.

Heeft uw hond een medisch probleem?

Een medisch probleem kan er ook voor zorgen dat een hond te dik wordt, voorbeelden hiervan zijn: hypothyreoidie (een te langzaam werkende schildklier), de ziekte van Cushing (de bijnieren die teveel cortisone produceren) of suikerziekte. Het is verstandig om altijd eerst de dierenarts te raadplegen om ziektes uit te sluiten.

De nadelen en gevaren van overgewicht.

Uiteraard zal een te dikke hond sneller moe, lui en kortademig worden. Hij zal minder zin hebben in lange wandelingen en minder vaak willen spelen met soortgenoten. Hiermee verliest een hond een groot deel van zijn levenslust en dat is zonde! Helaas kan overgewicht ook tot ernstige problemen leiden. Na verloop van tijd krijgt de hond: ademhalingsmoeilijkheden, gewrichtsproblemen, huidproblemen, leveraandoeningen, hart en vaatziektes, suikerziekte en tot slot een vroege dood. Overgewicht geeft tijdens operaties en narcose een groter risico tot complicaties.

Genoeg reden om af te vallen!

Afvallen: De behandeling

De eerste stap is onderzoek bij de dierenarts om ziektes uit te sluiten, daarna moet er een verandering in de voeding en de levensstijl komen, dit vergt een actieve en gedisciplineerde houding van de baas. Lukt dat niet dan kan uw hond uit deze reden bij ons komen logeren.

De tweede stap is het bepalen van de hoeveelheid overgewicht en vervolgens het streefgewicht. De hond gaat gezonder en minder eten.

De derde stap is we stellen een aangepast bewegingsprogramma op, dagelijkse wandelingen, om de conditie van de hond te verbeteren. Ook zwemmen is een goede sport voor honden. Heel goed voor de spieren van de hond en een te zware hond kan op die manier bewegen zonder zijn gewrichten of rug te belasten.

Dus bewegen en spelen is essentieel om overgewicht te verliezen.

Altijd geldt (net als bij de mens)  rustig opbouwen en de mogelijkheden van het dier goed beoordelen.

Het afvalprogramma van ons is helder en haalbaar met gegarandeerd succes als het consequent wordt uitgevoerd.

Copyright © 2024 Psychologisch Centrum voor Honden Brabant
Copyright © 2024 Psychologisch Centrum voor Honden Brabant
Webdesign & CMS by Downdijk